24 uur per dag bereikbaar via tel 06 28 06 95 84

  • Zwangerschap

Echoscopie

Bij Kinderrijk Meerhoven maken wij zelf echo’s. Tijdens de zwangerschap zijn er een aantal momenten waarop wij bij alle zwangeren een echo zullen maken. Als je dit niet wilt, dan is dat uiteraard bespreekbaar.

De meeste echo´s kunnen bij ons in de praktijk gemaakt worden. Voor het Structureel Echoscopisch Onderzoek (de "20-weken echo") maken wij gebruik van de expertise en apparatuur van Diagnostiek voor U.

De foto’s van de echo’s kun je zelf openen vanaf je mobiele telefoon of tablet (Apple en Android).

Belangrijke informatie

De echo’s die in onze praktijk plaats vinden, worden gemaakt om redenen zoals hieronder beschreven. Zij zijn in eerste instantie niet bedoeld om te kijken of het kindje gezond is. Mochten er echter tijdens de echo aanwijzingen zijn dat er iets met je kindje aan de hand is, dan kunnen wij je doorverwijzen naar Diagnostiek voor U of een gynaecoloog.
Als je niet op de hoogte gebracht wilt worden van mogelijke afwijkingen bij je kindje, dien je goed te overwegen of je wel een echo wil laten maken.

Het is leuk om naar je kindje te kijken, maar een echo blijft een medisch onderzoek. Dit vraagt dan ook de nodige concentratie van de echoscopiste. Daarom vragen wij je ook om niet meer dan 2 personen en liever geen kinderen mee te nemen naar de echo.

8 weken: echo vitaliteit

De eerste echo is bedoeld om te kijken of het hartje van het kindje klopt. 
De echo wordt in principe rond 8 weken ingepland, omdat hoe vroeger er gekeken wordt, des te groter de kans is dat er nog niets te zien is.
Een echo vóór 10 weken zwangerschapsduur wordt standaard vaginaal (via de schede) gemaakt.

Deze echo wordt vergoed door de zorgverzekeraar.

10-11 weken: termijnecho

Bij de tweede echo wordt aan de hand van de groei van het kindje de uitgerekende datum bepaald. Alle kinderen, ongeacht ras of geslacht, groeien in deze periode gelijk, zodat de zwangerschapsduur en bijgevolg de uitgerekende datum nauwkeurig vastgesteld kan worden. 

Deze echo wordt vergoed door de zorgverzekeraar.

19 weken: structureel echoscopisch onderzoek

Tijdens de derde echo, bij 19 weken, wordt beoordeeld of de organen van je kindje op een normale wijze zijn aangelegd. De meeste kinderen zijn gelukkig gezond, maar helaas hebben enkele kinderen lichamelijke problemen, die soms ernstig kunnen zijn.

Soms blijkt het onderzoek onduidelijk te zijn of wordt vermoed dat er een afwijking aanwezig is, die er later toch niet blijkt te zijn. Dit kan onzekerheid en zorgen veroorzaken.


Het kan zo zijn dat je niet wilt weten of je kindje een aangeboren afwijking heeft. Je doet er dan verstandig aan om geen gebruik te maken van deze echo. Als je gebruik maakt van deze echo, gaan wij er vanuit dat je volledig geïnformeerd wilt worden over alle bevindingen. Tijdens de controles zullen wij je meer uitleg geven over deze echo.
Meer informatie vind je ook terug in de folder 'Informatie over de 20 weken echo'. Op deze website vind je ook een film met duidelijke uitleg over dit onderzoek.
Het structureel echoscopisch onderzoek wordt vergoed door de zorgverzekeraar.

34 weken: liggingsecho

Tijdens deze echo wordt de ligging van je kindje gecontroleerd. Ligt het kindje inderdaad mooi met het hoofdje naar beneden en dus in de goede houding voor de uiteindelijke geboorte.
Deze echo wordt vergoed door de zorgverzekeraar.

Mocht blijken dat je kindje in stuitligging ligt (hoofdje naar boven), dan zullen we je informeren over de mogelijkheid van het draaien van je kindje, een zogeheten versie.
Een versie gebeurt altijd in het ziekenthuis. Voor meer informatie hierover kun je terecht op de websites van de ziekenhuizen:
Versies in het Maxima Medisch Centrum
Versies in het Catharina Ziekenhuis

Overige echo's

Overige redenen waarom een echo nodig kan zijn tijdens de zwangerschap is bijvoorbeeld bloedverlies, extra controle van de groei van het kindje of wanneer er twijfel is over de ligging van de placenta.. Indien een extra echo met een medische reden gemaakt wordt, dan wordt deze vergoed door de zorgverzekeraar.

Is het niet beter om standaard meer echo's te maken? Deze film geeft je hier een duidelijk antwoord op. 

Pretecho

In je zwangerschap krijg je een aantal medische echo's. Maar veel zwangeren (en hun naasten) vinden het fijn om nog een keer extra naar hun kindje te kijken. Daarom kun je bij ons ook terecht voor pretecho's!

Pretecho's zijn echo's zonder medische indicatie en voor eigen kosten. Puur voor de pret dus!

Bereikbaarheidsinfo

24 uur per dag bereikbaar via
tel 06-28069584

Verloskundige praktijk Kinderrijk Meerhoven
SGE Meerhoven (1e verdieping, lift aanwezig)
Meerwater 27
5658 LP Eindhoven

Midwifery practice Eindhoven
SGE International
Dominee Theodor Fliednerstraat 133
5631 MD Eindhoven

E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Spreekuren

Onze spreekuren zijn op maandag tot en met vrijdag. Ook in de avond. Echo’s in eigen praktijk

Banner-BIG-300x250pxKeur KNOV-verloskundigenpraktijk

H4i Network O logo ClosingTheGap rgb