Zwangerschaps-klachten

Zwangerschapsklachten (A tot Z)

Belangrijk om te weten
Aambeien/spataders

Door het zwangerschapshormoon progesteron verslappen de wanden van de bloedvaten. Ook drukt aan het einde van de zwangerschap de zware baarmoeder op de bloedvaten die in de liezen stromen, waardoor het bloed uit het onderste gedeelte van het lichaam moeilijker terug omhoog kan stromen. Dit kan spataders veroorzaken, in de benen, maar ook bijvoorbeeld bij de schaamlippen. Als je hier last van hebt, is het belangrijk om niet te lang te staan en niet met de benen over elkaar te zitten. Soms is het nodig om steunkousen aan te laten meten. Aambeien zijn ook een vorm van spataders, maar dan rond de anus. Hiertegen bestaan verschillende soorten crèmes. Je kunt ons om advies vragen. Belangrijk bij aambeien is ervoor te zorgen dat je geen obstipatieklachten krijgt. Persen verergert namelijk de aambeien. (zie ‘obstipatie’).

Afscheiding (‘witvloed’)

Tijdens de zwangerschap is het normaal dat je wat meer last hebt van afscheiding. Dit komt omdat tijdens de zwangerschap alle geslachtsorganen heel goed doorbloed zijn. Hierdoor komt er meer vocht in de weefsels vrij. Indien de afscheiding niet meer helder of wit is, raar ruikt of wanneer je jeukklachten hebt, dan is het verstandig om de huisarts te laten controleren of je geen infectie hebt.

Bandenpijn

De baarmoeder zit met een soort banden vast aan het bekken. Doordat de baarmoeder tijdens de zwangerschap gaat groeien, komen deze banden onder spanning te staan. Dit kan (vaak stekende of zeurende) pijnklachten veroorzaken, met name in de liezen. Aan het eind van de zwangerschap, wanneer het kindje gaat indalen komen de banden opnieuw onder spanning te staan.

Bekken- & Rugpijn

Tijdens de zwangerschap zorgen hormonen ervoor dat de bekkengewrichten soepel en beweeglijk worden. Dit is nodig om het bekken tijdens de bevalling breed genoeg te laten zijn om het kindje erdoor te laten. Deze verweking van de gewrichten kan soms pijnklachten veroorzaken. Het bekken bestaat uit 2 helften die aan elkaar vastzitten ter hoogte van het schaambotje en bij het onderste gedeelte van de wervelkolom. Daar zit dan ook vaak de pijn. Deze kan echter ook uitstralen naar de billen en bovenbenen. Vaak wordt dan gesproken van bekken-instabiliteit. Deze klachten zijn echter volstrekt normaal tijdens de zwangerschap.
Wij kunnen je adviezen geven over waar je op moet letten bij bewegen. Ook geven wij soms het advies om een afspraak te maken bij een fysiotherapeut.

Blaasontsteking

Een zwangere heeft meer kans op een blaasontsteking. Dit komt omdat men tijdens de zwangerschap minder makkelijk volledig uitplast, waardoor bacteriën de kans hebben om zich te ontwikkelen. Buiten de zwangerschap zijn de klachten bij een blaasontsteking vaak pijn onder in de buik, een branderig gevoel bij het plassen en vaak kleine beetjes moeten plassen. Tijdens de zwangerschap zijn de klachten bij een blaasontsteking vaak niet zo duidelijk. Een klacht die soms kan duiden op een blaasontsteking, is het hebben van harde buiken. Indien je twijfelt of je misschien een blaasontsteking hebt, is het verstandig om dit even na te laten kijken via de huisarts.

Duizeligheid

Met name in het begin hebben veel zwangeren last van duizeligheid en kunnen ze soms zelfs flauwvallen. Dit heeft vaak te maken met het feit dat de bloeddruk tijdens de zwangerschap omlaag gaat. Dit gebeurt om te zorgen dat de baarmoeder voldoende bloed krijgt toegevoerd. Ook is het zo dat je suikergehalte wat sneller na de maaltijd weer daalt. De duizeligheid kan voor jezelf en je kindje geen kwaad.

Adviezen bij duizeligheid zijn: 

  • drink voldoende
  • eet kleine beetjes gedurende de dag om je suikergehalte op peil te houden
  • doe het rustig aan
Harde buiken

De baarmoeder is een spier die kan samentrekken. Aan het eind van de zwangerschap doet hij dit om weeën te krijgen. Maar ook tijdens de zwangerschap kan de baarmoeder soms samentrekken. Dit is heel normaal en hoort bij de zwangerschap. Als je echter veel last hebt van harde buiken, kan dit ook een teken zijn van het lichaam dat je het wat rustiger aan moet doen. Ook een volle blaas, een beweeglijk kindje of een blaasontsteking kunnen harde buiken veroorzaken. Heb je harde buiken die met een bepaalde regelmaat komen en steeds erger worden, neem dan altijd even contact met ons op.

Hartkloppingen

Tijdens de zwangerschap wordt er meer bloed rondgepompt in het lichaam. Dit gebeurt om de baarmoeder van voldoende bloed te voorzien. Het hart moet dus harder werken, waardoor het soms wel eens ‘op hol kan slaan’. Dit kan geen kwaad. Ga even rustig zitten; meestal trekt het vanzelf weer weg.

Hoofdpijn

Tijdens de zwangerschap kun je last hebben van hoofdpijn. Dit kan onder andere ontstaan onder invloed van de hormoonwisselingen die je lichaam ondergaat. Verder heeft het lichaam tijdens de zwangerschap meer vocht nodig en kan hoofdpijn wijzen op een tekort hieraan. Het is dus belangrijk om veel te drinken.

Mocht je ineens hoofdpijn krijgen tijdens het tweede gedeelte van de zwangerschap, dan is het belangrijk om altijd contact met ons op te nemen. Soms kan dit duiden op een hoge bloeddruk.
Er kunnen natuurlijk ook andere oorzaken zijn van hoofdpijn, zoals stress of griep. Een gewone paracetamol kun je zonder problemen nemen. Houdt de hoofdpijn echter aan, neem dan altijd even contact met ons op.

Incontinentie

Onder invloed van de zwangerschapshormonen kunnen de bekkenbodemspieren een stuk slapper worden. Dit kan soms wat ongewenst urineverlies veroorzaken. Na de zwangerschap gaat dit vaak vanzelf weer over. Het is wel belangrijk om na de bevalling de bekkenbodemspieren te gaan trainen. Tijdens het kraambed zullen wij je uitleggen hoe je dat het beste kunt doen. Als je last hebt van vochtverlies, overtuig jezelf er dan wel van dat het inderdaad urine is en geen vruchtwater. Neem bij twijfel altijd even contact met ons op.

Jeuk

Tijdens de zwangerschap kunnen jeukklachten ontstaan. Vaak is er alleen jeuk op de buik wat veroorzaakt wordt door het oprekken van de huid. Probeer niet te krabben, de huid vet te houden of gebruik bijvoorbeeld mentholgel. Soms kan jeuk een aanwijzing zijn dat de zwangerschapshormonen stuwing van de lever veroorzaken. Vaak breidt de jeuk zich dan uit over het hele lichaam en met name ook aan de binnenkant van de handen en de voetzolen. Als dit gebeurt, kan het nodig zijn om extra onderzoek te verrichten. Geef het daarom altijd bij ons aan als je jeukklachten hebt.

Kortademigheid

Een benauwd gevoel en kortademigheid, zelfs na een geringe inspanning, is iets wat later in de zwangerschap voor kan komen. Het wordt veroorzaakt door de druk van de baarmoeder tegen de longen. Daarbij geeft je lichaam je ook nog eens het idee dat je wat zuurstof tekort komt (terwijl dit eigenlijk niet zo is). Daardoor gaat je dieper ademen, waardoor het kindje juist extra zuurstof krijgt en die vindt dat heerlijk.


Kortademigheid kan geen kwaad. Ga even rustig zitten; vaak trekt het vanzelf weer weg.

Kramp
’s Nachts is de bloedcirculatie minder en kun je ineens wakker worden door kramp in de benen wat erg pijnlijk kan zijn. De precieze oorzaak hiervan is niet bekend. Het helpt soms om tegendruk te geven, dus even gaan staan of de voeten tegen de bedrand aan te duwen
Maagzuur

Brandend maagzuur is een brandend gevoel achter het borstbeen en soms ook in de keel als gevolg van de zure maaginhoud die naar boven komt in de slokdarm. Tijdens de zwangerschap kan men hier meer last van hebben. Dit komt doordat het spiertje wat de maag afsluit door de hormonen van de zwangerschap wat minder goed werkt. Verder duwt op het einde van de zwangerschap de baarmoeder nog eens extra tegen de maag aan.

Adviezen die kunnen helpen bij brandend maagzuur zijn:

  • kleine beetjes gedurende de dag eten in plaats van 3 grote maaltijden
  • niet te gekruid en niet te vet eten
  • geen koolzuurhoudende dranken
  • wat rechter op in bed gaan liggen
  • melk, vanillevla, droge havermout of een pepermuntje

Indien je met deze adviezen nog steeds veel last hebt van maagzuur, dan kun je bij de apotheek tabletten of een drankje halen.

Misselijkheid

Misselijkheid is de meest voorkomende klacht tijdens het begin van de zwangerschap. De oorzaak hiervan is nog steeds niet helemaal duidelijk, maar hormonen zullen hierbij een grote rol spelen. Ook braken, met name in de ochtend, is iets waar veel zwangeren last van hebben.

Tips tegen misselijkheid zijn: 

  • voor je opstaat al iets eten, bijvoorbeeld een beschuitje
  • kleine beetjes gedurende de dag eten
  • niet te gekruid en niet te vet eten
  • gember, bv thee trekken van verse gemberwortel, of gemberkoek 

Heb je last van extreme misselijkheid of kun je niets binnenhouden, neem dan even contact op met ons.
Krijg je in het tweede gedeelte van de zwangerschap weer klachten van misselijkheid, neem dan ook altijd contact met ons op.

Obstipatie

Door de hormonen tijdens de zwangerschap kunnen de darmen trager gaan werken. Hierdoor kunnen obstipatieklachten (verstopping) ontstaan. Het advies is om bij obstipatieklachten veel te drinken, minimaal 2 liter water per dag. Verder moet je goed op je voeding letten. Het is belangrijk om vezelrijk te eten zoals bruin brood en voldoende fruit. Ook voldoende beweging is belangrijk; ga wat vaker koffie halen voor collega’s of ga ’s avonds een half uurtje wandelen.

Andere dingen die kunnen helpen zijn bijvoorbeeld lijnzaad (te verkrijgen bij homeopathische winkels, maar ook als lijnzaadbrood) en Roosvicee laxo. Mochten ondanks deze adviezen de obstipatieklachten toch aanhouden, dan kan er medicatie worden voorgeschreven.

Slapeloosheid

Met name doorslapen kan soms een groot probleem zijn tijdens de zwangerschap. Je zult vaker naar het toilet moeten, het kindje kan soms erg actief zijn ’s nachts en een goede houding vinden om te slapen is moeilijk. Soms lig je ook gewoon, zonder enige reden, wakker. Probeer niet te gaan liggen piekeren. Drink nog een beker warme melk, doe nog een klusje of pak een boek. Ontspanningsoefeningen die je geleerd hebt op een zwangerschapscursus kunnen ook helpen.

Bedenk dat dit een klacht is waar veel zwangeren last van hebben en probeer overdag de gemiste nachtrust in te halen.

Striae / zwangerschapsstrepen

Striae of zwangerschapsstrepen worden veroorzaakt door het oprekken van de huid. Op de plekken waar de huid wat te ver is opgerekt, ontstaan kleine littekentjes: de striae. Ze zitten met name op de buik, maar kunnen ook bijvoorbeeld op de borsten voorkomen. In het begin zijn deze roodblauw van kleur, maar na de zwangerschap worden ze minder opvallend. Ze zullen echter nooit meer helemaal verdwijnen.

Jammer genoeg zijn striae niet te voorkomen. Soms is het prettig om de huid in te smeren en op deze manier soepel te houden.

Vermoeidheid

Vermoeidheid is heel gewoon bij zwangere vrouwen, met name in het eerste en derde trimester van de zwangerschap. Hierbij spelen hormonen een rol, het kindje dat de energie van moeder wegneemt en het lichamelijk zwaar zijn van de zwangerschap. Het enige wat je kunt doen, is toegeven aan deze vermoeidheid. Ga wat vaker even een uurtje liggen of maak afspraken met je baas over je werktijden.

Vergeetachtigheid

Veel zwangeren hebben last van vergeetachtigheid. Er gebeurt een heleboel in korte tijd, emotioneel en hormonaal gezien, waardoor je geheugen je soms in de steek kan laten. Belangrijke dingen op briefjes schrijven kan hierbij helpen.
 Ook zijn zwangere vrouwen vaak wat onhandig. Pas hiermee op, een ongeluk zit in een klein hoekje.

Vocht vasthouden (oedeem)

Veel zwangeren houden, met name in de laatste periode van de zwangerschap, vocht vast. Dit veroorzaakt dikke voeten en enkels, en dikke handen. Soms kunnen hierdoor de vingers ook wat gaan tintelen. Ga ’s avonds met de benen omhoog zitten om het vocht terug omhoog te kunnen laten stromen. Ook kun je slapen met de onderkant van het matras wat hoger. Probeer gedurende de dag niet al te lang te staan. Tegen tintelende handen helpt het wel eens om ’s nachts je polsen te spalken, bijvoorbeeld met polsbeschermers die met skeeleren worden gebruikt. Veel drinken is ook belangrijk om het lichaam goed door te spoelen.

Zolang er geen bijkomende klachten zijn, is het vasthouden van vocht niet erg. Ben je bekend met een wat hogere bloeddruk, mocht het vocht vasthouden ineens optreden of heb je bijkomende klachten, neem dan altijd even contact met ons op.

Voorweeën

Aan het eind van de zwangerschap begint de baarmoeder zich voor te bereiden op de bevalling. Dit kan soms al weken voor de bevalling er voor zorgen dat je voorweeën hebt. Ook kun je last hebben van indalingsweeën. Meestal gebeurt dit ’s nachts.

Kenmerken van voorweeën zijn dat ze onregelmatig komen en na verloop van tijd weer afzakken. Als je niet zeker weet of het voorweeën zijn, of dat de bevalling misschien begonnen is, helpt het wel eens om in een warm bad te gaan of onder een warme douche. Met ontspanning zakken voorweeën namelijk af. Echte weeën zetten door met ontspanning.

Interesse?

Kom eens kijken!